Tillståndsplikt för skyddat boende från 1 April 2024

Den svenska riksdagen har nyligen antagit ny lagstiftning som innebär betydande förändringar för aktörer inom skyddat boende. Från och med den 1 april 2024, måste alla privata aktörer, såsom stiftelser, föreningar och bolag, som yrkesmässigt vill bedriva skyddat boende ansöka om tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Detta är ett viktigt steg mot att stärka kvaliteten och säkerheten inom denna viktiga sektor.

Detaljer kring den nya tillståndsplikten:

  • Tillståndskrav: Privata aktörer behöver tillstånd från IVO för att bedriva skyddat boende. Den som redan driver en sådan verksamhet har upp till fyra månader från lagens ikraftträdande, det vill säga senast den 1 augusti 2024, att ansöka om tillstånd.

  • Fokus på barnrättsperspektiv: Lagändringarna inkluderar också nya bestämmelser som syftar till att stärka barnrättsperspektivet, inklusive ökade möjligheter till skolgång och hälsoundersökningar för barn i skyddat boende.

  • Ändringar i Offentlighets- och Sekretesslagen: En viktig ändring är att IVO kan sekretessbelägga uppgifter som rör adresser och fastighetsbeteckningar för skyddade boenden och HVB-verksamheter med inriktning skyddat boende. Detta skyddar integriteten och säkerheten för de som befinner sig i boendet.

Förberedelser för verksamheter:

Verksamheter som omfattas av den nya lagstiftningen behöver säkerställa att de uppfyller de nya kraven. Det inkluderar att ha personal med lämplig utbildning och erfarenhet som är anpassad efter verksamhetens specifika målgrupp. Krav på föreståndarens utbildning och erfarenhet kommer att specificeras baserat på verksamhetens målgrupp, och det är avgörande att verksamheten är bemannad i tillräcklig omfattning för att möta individernas behov av stöd och hjälp.

Ett Steg Framåt för Sektorn:

Madickengården välkomnar dessa förändringar som ett positivt steg mot en mer reglerad och säker sektor för skyddat boende. Vi ser fram emot att fortsätta erbjuda högkvalitativa tjänster inom ramen för den nya lagstiftningen och känner oss trygga med att vi redan möter de krav som ställs. Detta understryker vår åtagande till att erbjuda stöd och skydd till de mest sårbara i vårt samhälle.

Föregående
Föregående

Bemötande av felaktiga uppgifter i media

Nästa
Nästa

Uttalande med anledning av uppgifter i media (230215)