Bemötande av felaktiga uppgifter i media
Madickengårdens verksamhet vilar på kvalitet och säkerhet
Madickengården är en av få verksamheter i Sverige med unika kunskaper och erfarenheter om hur man på bästa sätt skyddar personer som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck. Madickengården tar emot de mest komplexa ärendena inom skydd och säkerhet. Ofta har individerna varit placerade hos flera andra aktörer och i olika placeringsformer där tidigare insatser inte har gett önskat resultat. Vi ska alltid sätta kvalitet först och har tydliga rutiner för hur skyddsarbetet ska bedrivas.
Det enskilda fallet som tas upp i media handlar om en extraordinär och extremt ovanlig situation. Alla familjehem kontrollerats noggrant av både oss och kommunen innan placering sker. Vid en uppföljning som görs av kommunen och Madickengården upptäcks av familjehemmet inte fullt ut förpliktigat sin informationsskyldighet om vilka som är folkbokförda på adressen. Det tar vi på största allvar och ser som mycket beklagligt. Så fort detta upptäcktes tog Madickengården kontakt med berörda kommuner, den placerade flyttades, samarbetet med familjehemmet avslutades och vi inledde en intern utredning för att stärka våra rutiner. Vi vill vara väldigt tydliga med att den placerade aldrig har bott med en brottsbelastad person. Vi kan konstatera att en annan individ har varit folkbokförd på adressen, men aldrig bosatt. Däremot nådde inte denna information oss i enlighet med våra rutiner, vilket vi ser allvarligt på. För att säkerställa högsta möjliga kvalitet och säkerhet har vi förstärkt våra befintliga rutiner med bland annat följande specifika åtgärder:
Utökad detaljerad initial kontroll: Vid inledningen av varje familjehemsutredning genomförs en omfattande kontroll av familjehemmets folkbokföringsuppgifter. Detta inkluderar verifiering av identitet och adress för alla individer som är registrerade på den aktuella adressen. Vid ändring av adress vid tex flytt säkerställa att ändring av folkbokföringsadressen verkligen har registrerats vid Skatteverket.
Regelbunden uppföljning: Vi har rutiner för regelbunden uppföljning och granskning av familjehemmets boendeförhållanden. Detta innebär kvartalsvisa kontroller för att säkerställa att inga förändringar har skett som påverkar lämpligheten av bostaden.
Förbättrad kommunikation: En policy har implementerats där familjehemmen omedelbart ska rapportera alla förändringar i boendeförhållanden, inklusive ändringar i hyresavtal eller boendesammansättning, till sin familjehemskonsulent. Vidare ska ansvarig familjehemskonsulent i samband med förnyelse av familjehemmets registerutdrag kontrollera det som nämns ovan.
Utbildning och information: Vi har också infört utbildningsprogram för både familjehemskonsulenter och familjehem för att öka medvetenheten om vikten av korrekta folkbokföringsuppgifter och de potentiella riskerna med bristfällig information.
Samverkan med myndigheter: För att stärka våra kontroller har vi etablerat rutiner för samverkan med relevanta myndigheter, som Skatteverket, för att verifiera folkbokföringsuppgifter och få tillgång till aktuell information.
Kvalitet är kärnan i hela Madickengårdens verksamhet och grunden till en verksamhet som levererar överskott över tid. Majoriteten av överskottet har återinvesterats i verksamheten för att utveckla och utöka arbetet som skyddar individer mot hedersrelaterat våld och förtryck.
Vid flera tillfällen har Madickengården utförligt svarat frågor från UNT i allmänhet, och i synnerhet från den enskilda reportern, som gång på gång återkommer. I dagsläget har vi inget ytterligare att tillföra. Vi har varit transparenta med våra svar, som även går att återfinna på vår hemsida. Viktigt att ha klart för sig är att 8 av 10 placerade går vidare från Madickengårdens skyddade boende till arbete eller studier. Det är vi stolta över.
Vid frågor kring vår verksamhet, tveka inte att kontakta [email protected]