TRIS lanserar rapporten Gömd & Glömd
Personer med intellektuell funktionsnedsättning är en målgrupp som hittills inte inkluderats i den svenska debatten om hedersvåldsutsatthet. Detta ändras den 6 mars 2020 då TRIS rapport Gömd & Glömd släpps. Rapporten belyser karaktär och omfång av hedersrelaterat våld och förtryck mot vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning i Sverige.
Rapporten är en del av ett Arvsfondsprojekt och utgör tillsammans med den lättlästa boken Ingen ska bli gömd och glömd ett viktigt och unikt bidrag till debatten om utsatthet för HRV i Sverige.
Mot bakgrund av resultaten från de kartläggningar som gjorts bland såväl yrkesverksamma som målgruppen själv inom ramen för projektet, kan vi inte längre blunda för den ytterst svåra utsatthet som drabbar personer med intellektuell funktionsnedsättning i en hederskontext.
Några av de alarmerande resultaten är följande:
Mer än var femte vuxen med intellektuell funktionsnedsättning svarar att de själva inte väljer vem de ska gifta sig med.
Bland de som inte får välja sin framtida partner själva svarar 78 % att de har omfattande inskränkningar vad gäller friheten att själv få bestämma över sina sambo-, kärleks- och/eller sexuella relationer.
Var femte yrkesverksam (LSS-handläggare och personal på daglig verksamhet) svarar att de känner till/misstänker att det finns brukare som utsatts för HRV av en nära anhörig som samtidigt är brukarens personliga assistent/gode man.
Var femte yrkesverksam svarar att de känner till/misstänker att brukare riskerar att bli bortgifta mot sin vilja.
Rapporten Gömd & Glömd ger en tydlig signal till makthavare, relevanta myndigheter och yrkesverksamma som möter målgruppen om att en rejäl höjning av medvetenheten och kunskapen om målgruppens särskilt sårbara situation är ytterst nödvändig som ett första steg för att hjälpa de redan utsatta, men även de som exempelvis riskerar att utsättas för tvångsäktenskap.
Med denna rapport hoppas TRIS att personer med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext inte längre ska gömmas undan av sina familjer och inte heller glömmas bort av samhället. Det ska vara en självklarhet att målgruppen får rätt stöd och insatser för att kunna säkerställa deras möjligheter till ett självvalt liv fritt från våld och förtryck.
Ladda ner TRIS rapport Gömd & Glömd via TRIS hemsida.
För mer information, vänligen kontakta TRIS via e-post: [email protected] eller ring vår växel på 0774-40 66 00.