Om oss
Madickengården
Madickengårdens skyddade boende och konsulentstödda familjehems målgrupp är kvinnor och män, barn som vuxna, par, och HBTQ-personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Madickengården tar också emot individer med lindrig intellektuell funktionsnedsättning som riskerar att utsättas för hedersrelaterad våld och förtryck.
Madickengården är en av de få verksamheter i Sverige med dokumenterade kunskaper om hedersrelaterat våld och förtryck som även tar emot unga män som är både offer och förövare i en hederskontext. Det vi är särskilt stolta över är att vi under åren byggt upp nära samverkan med flera kommuner runt om i Sverige. Något vi värnar om och omhändertar. Vi arbetar med beprövade metoder, har säkra, etablerade rutiner och en strukturerad samverkan med socialtjänsten. Det ser vi som nödvändigt i vårt arbete med att skydda och ge stöd till barn och vuxna som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Madickengården mål är att skydda vår målgrupp från att utsättas för hedersbrottslighet och skapa förutsättningar för vår målgrupp att leva ett självvalt liv.
Forskning, beprövad erfarenhet och säkerhet
Madickengården är ett skyddat boende i framkant. Vi har flera års erfarenhet av att stödja och skydda individer som riskerar att utsättas eller utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. Vi är en organisation som arbetar akut såväl som förebyggande samt med metod och utvecklingsfrågor avseende frågor om hedersrelaterat våld och förtryck, barns utsatthet för våld samt våld i nära relationer. För mer information om metodstöd och forskning rekommenderar vi TRIS - tjejers rätt i samhället som publicerad flera studier om hedersrelaterad våld och förtryck. TRIS har även tagit fram flera metodstöd till verksamheter som möter individer som riskerar att utsättas för hedersrelaterad våld och förtryck.
Klicka här för att läsa mer om TRIS rapporter och kartläggningar där TRIS kartlagt hedersrelaterat våld och förtryck som drabbar individer med eller utan intellektuell funktionsnedsättning. TRIS har bland annat genomfört den nationellt erkända kartläggningen UNG-018 - En kartläggning av hedersrelaterat våld och förtryck bland unga i Uppsala samt Sverige första studie om intellektuellt funktionsnedsatta som är utsatta för hedersförtryck, Gömd och Glömd - En rapport om hedersrelaterat våld och förtryck mot vuxna med intellektuell funktionsnedsättning.
För mer information om TRIS besök TRIS hemsida.
Madickengårdens jourtelefon
Har du frågor och funderingar om våra verksamheter eller behöver du råd och stöd i enskilda ärenden innan du tar ett beslut om placering? Då är du varmt välkommen att kontakta oss på vår nationella jourtelefon för yrkesverksamma. Vi som svarar har flera års erfarenhet av arbete med individer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck.
Madickengårdens jourtelefon: 0774 - 406 600
E-post: [email protected]
Placeringar tas emot dygnet runt.
Organisation
Madickengårdens målsättning är att alla som placeras hos oss ska få förutsättningar för att kunna leva ett självvalt liv med egen försörjning och eget boende samt att ingen återvänder till en våldsam och destruktiv vardag. För att erbjuda rätt skydd har Madickengården kvalificerad personal med vana att arbeta med målgruppen samt fem olika typer av boendeformer.
Kompetens
Madickengårdens personal har kvalificerad utbildning och lång erfarenhet av målgruppen som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck. På Madickengården arbetar socionomer, beteendevetare, pedagoger it- och säkerhetsexperter och jurister.
Begrepp
Här har vi samlat korta förklaringar till de begrepp som används inom hedersrelaterat våld och förtryck samt de uttryck det hedersrelaterade våldet och förtrycket kan ta.